Esittelyssä fysiikkavalmentaja Harri Yrttiaho – Tahko 2022

Hyvinkään Tahkon miesten Superpesisjoukkue uudisti valmennuksen kaudelle 2022. Tärkeänä palasena siinä toimii Harri Yrttiaho, jonka vastuualueena on fysiikkavalmennus

Yrttiaho omaa paljon kokemusta niin pesäpallon kuin muiden lajien parissa ja on toiminut usean Suomen pääsarjatason joukkueen fysiikkavalmennuksessa. Oulussa syntynyt ja Kestilässä kasvanut Yrttiaho kertoo intohimon liikuntaan syttyneen itsensä kehittämisen kautta:

“Liikunta ja urheilu on ollut aina lähellä sydäntä ja se vei mukanaan siinä 14-15 vuotiaana. Silloin alkoi oman kehityksen kautta kiinnostamaan suorituskyky ja siihen liittyvät asiat. Harjoitteleminen alkuun ja sitten myöhemmin kokonaisvaltainen kehitys.”

Yrttiahon valmentajaura alkoi Joensuussa 2011 jääkiekkojoukkue Jokipoikien ja koripallojoukkue Katajan fysiikkavalmentajana. Kolmen kauden jälkeen Yrttiaho matkasi länsirannikolle Vaasan Sportin mukaan, jonka jälkeen suuntana oli Etelä-Suomi:

“Muutin Vaasan jälkeen Helsinkiin ja on tullut tässä nyt asusteltua. Toimin kolme vuotta Helsingin IFK:n jääkiekkojoukkueen fysiikkavalmentajana. Tuossa puolitoista vuotta sitten, kun korona päätti kauden, niin se oli mun viimeinen vuosi siellä. Sitten tuossa hyvän ystäväni Samuel Haanpään kanssa perustettiin oma yritys SAHA-training vuonna 2013 ja sen puitteissa ollaan tehty hommia tässä sivussa siitä lähtien.”

Yrttiaho on liikuntatieteiden maisteri ja kertoo oman näkökulmansa perustuvan urheilijan suorituskyvyn parantamiseen:

“Oma intohimo valmennukseen on harjoitteiden kehittäminen ja harjoituksen kautta kehittäminen. Sanoisin, että suorituskyky edellä on mentävä, se on se tulokulma itse asiaan. Hermolihasjärjestelmän toiminta, aivojen toiminta on keskeisiä aiheita.”

“Monesti ollaan hyvin lihaspainotteisella ja vetoisella harjoittelulla menossa, mutta se on sellaista kapeakatseista. Ihmisessä on paljon potentiaalia varsinkin tuon keskushermoston ja aivojen kehittämisen kautta kehittää suorituskykyä.”

Yrttiaho kuvaa itseään ihmisläheiseksi valmentajapersoonaksi:

“Näkisin oman valmentajapersoonani sellaisena, että minä haluan kohdata ihmisen. Periaatteessa se mitä siellä harjoituksissa tehdään, niin se tehdään vasta sen jälkeen, kun opitaan tuntemaan toinen.”

“Tämä on kuitenkin ihmisten välistä toimintaa, että se on ihan sama mitä kirjotan lapulle, jos en tunne valmennettavaa ja hän ei tunne minua. Pitää oppia tuntemaan toinen, hankkia luottamus ja sen jälkeen ruvetaan puhumaan niistä harjoituksellisista asioista. Varmaan sen suhteen on aika humanistinen lähestyminen.”

Tahkon joukkueessa Yrttiahoa kiinnostaa erityisesti nuoret pelaajat ja heidän kehittäminen. Lisäksi hän näkee kokeneessa kaartissa paljon valmennuksellista potentiaalia:

“Se kiinnosti, että Tahkosta oltiin yhteydessä ja oltiin sieltäpäin selkeästi kiinnostuneita. Myös se, että oli kiinnostava porukka ja paljon nuoria mukana. Siinä näkee hyvin oman kädenjälkensä.”

“Tottakai, kun on tuota kokenutta kaartia, niin sitten taas pyritään löytämään heille sitä oikeanlaista harjoittelua. Itse ainakin koen valmentajana pystyväni paljon myös oppimaan heiltä. Tuossa on herrat Juha ja Juha, joilla on paljon lyötyjä juoksuja, joten on mielenkiintoista päästä keskustelemaan siitä, miten he näkevät harjoittelun ja mitä he ovat tehneet. Sitten taas sillä tiedolla mitä heiltä saa, pystyy auttamaan muita.”

Yrttiaho omaa myös pesäpallotaustan ja hänellä on kokemusta pelaajana Superpesiksestä, kun hän pelasi Kouvolassa kausina 2007-2010. Hän kertoo Tahkon harjoituskauden lähteneen hyvin käyntiin ja on mielissään pelaajien innokkuudesta:

“Hyvin on hommat lähteneet käyntiin. Joukossa on paljon innokkaita urheilijoita ja he ovat ottaneet tosi avoimin mielin näitä uusia ideoita ja uusia ajatuksia vastaan siitä, miten näen pesäpallon harjoittelun. Hyvällä työmoraalilla painetaan eteenpäin treeneissä.”

“Nyt mennään tätä talvikautta palanen kerrallaan ja viedään eteenpäin tätä prosessia. Tuossa on hyviä aihioita ja tavoitteena on, että niiden kehittäminen näkyy myös sitten kesällä siellä pelikentällä. Se on kuitenkin se tärkein homma.”

Tahkon talvikauden ottelut:

  • La 8.1. JoMa – Tahko, klo 19:00, Harjoitusottelu, Joensuu areena
  • Su 9.1. JoMa – Tahko, klo 14:00, Harjoitusottelu, Joensuu areena
  • La 15.1. Manse – Tahko, klo 16:30, Harjoitusottelu, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
  • La 29.1. Tahko – Kama, klo 16.30, Halli-SM, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
  • La 5.3. Tahko – Manse, klo 16.30, Halli-SM, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

Nappaa Tahkon fanituotetta pukinkonttiin – verkkokauppaan tästä

Tilaa tahko-uutiskirje

Tilaamalla meidän uutiskirjeen kuulet Tahkon kuumimmat jutut ja ajankohtaiset uutiset koko pesiskaudelta. Täyttä asiaa – suurella sydämellä!
Lähettämällä tämän lomakkeen luovutat meille antamasi henkilötiedot, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.

© 2021 Hyvinkään Tahko