Muuntajalta, osa 1 – Kontio innolla kohti uutta

Kahden vuoden sopimuksella syksyllä Tahkoon siirtynyt Atte Kontio odottaa innolla pian alkavaa sarjakautta. Kahdeksan kautta Seinäjoen JymyJusseissa Superpesistä pelannut vaihtaja tuntee, että uuden alku oli tervetullut muutos uralle. – Tahkossa on tosi kovia kavereita ympärillä ja tekemisen taso ja laatu on jo sitä kautta todella korkealla. Nyt saa myös rauhassa keskittyä olennaiseen, eli pesäpalloon, eikä tarvitse tausta-asioita murehtia.

Myös joukkueen tavoitteet ruokkivat motivaatiota. – On se kuitenkin eri asia, kun tavoitteet ovat korkealla ja voittamisessa, eikä vaikka sarjassa säilymisessä.

Seinäjoen Maila-Jussien kasvatin pesäpalloura alkoi 7-vuotiaana, kun viereisen koulun pihalla pelattiin koulupäivien jälkeen iltaisin pesäpalloa. – Isän kanssa ajoimme autolla ohi ja katsoin, kun harjoitukset olivat käynnissä. Seuraaviin harjoituksiin oli päästävä mukaan. Isä vei ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Kontion toinen laji löytyi talvilajien puolelta, lentopallosta. – Tosi moni pesäpallon joukkuekaveri pelasi talvisin myös lentopalloa, joten valinta oli sinänsä luontainen, Kontio kertoo. Pesäpalloon keskittyminen alkoi kuitenkin 15 vuoden iässä, kun kovatasoisen joukkueen avauskuusikosta oli hankala saada tarpeeksi peliaikaa. – Aika paljon tuli viimeisenä vuotena penkillä istuttua, kun joukkue oli niin kova. Ikäryhmästä ammattilentopalloilijoiksi kasvoi mm. Antti Ropponen sekä Karri Kutinlahti.

28-vuotias vaihtaja valmistui viime keväänä luokanopettajaksi. Nyt 4. luokkaa Seinäjoella opettava Kontio koki Hyvinkään ja Tahkon olleen lopulta helppo valinta, kun tarjous seurasta tuli. – Oikeastaan ensimmäinen varteenotettava vaihtoehto omalla listalla, johon halusin tarttua. Puolisolla on vakituinen työ Seinäjoella ja oma työ oli katsottu vuodeksi eteenpäin Seinäjoelle, joten Hyvinkää myös sijainniltaan on toimiva tässä kokonaisuudessa. 10 viikon kesäloma tuo myös tarpeellista joustoa reissupelaajalle.

Vapaa-aikaansa avopuolison ja perheen One-koiran kanssa viettävä Kontio haaveilee myös tekemisestä pesäpallokausien jälkeen. – Paljon tulee koiran kanssa käytyä metsissä kävelemässä. Metsästyskortti pitäisi vielä suorittaa, jotta olisi loppusyksyiksi vähän enemmän tekemistä.

Itä-Länsi -kutsu palkintona

Viime kesän ja koko uran ehdottomiin huppuhetkiin kuului uran ensimmäinen valinta pesäpallon arvo-otteluun, Itä-Länteen. Valinta hieman yllätti miehen, kun viime kauden pelinjohtaja Jussi Parvi kesken harjoitusten kysyi tulevan viikonlopun suunnitelmista. Joukkueen kalenteri näytti tavanomaisia lajiharjoituksia, mutta toista oli luvassa.

Lännen joukkuetta mm. Teemu Nurmion ja Petteri Alasen kanssa tutulla numerollaan 2 edustanut Kontio joutui taipumaan Idän käsittelyssä supervuoroparin jälkeen, mutta kokemus ei jättänyt kylmäksi. Henkilökohtaisesta onnistumisesta kieli valinta Lännen 2. palkittuna. – Oli kyllä mahtava kokemus ja hieno fiilis, kun tuli ensinnäkin valituksi ja sai vielä onnistuneen suorituksen irti.

Kontio jakaa kiitosta edelliskausien pelinjohtajallensa Jussi Parvelle kysyttäessä, mikä toi pelaajan Itä-Länsi -tason pelaajaksi. – Varmaan se sisäpelin kautta on tullut. Parven Jussin kanssa edellistalvena palaverattiin ja päätettiin, että lähtökohtaisesti hihassa pysyy numero kaksi, Kontio kertoo. Kun edellisten kausien paljon vaihtuva sisäpelirooli tasoittui selkeäksi omaksi tilanteeksi, sai vaihtaja selkeyttä myös talviharjoitteluun.

– Edellisinä kausina hihassa saattoi olla kaikkea kakkosen ja vitosen väliltä. Nyt päätettiin selkeä oma rooli ja lyöntiratkaisut siihen. Se toi paljon selkeyttä. Lisäksi pelit lähtivät heti kauden alkuun rullaamaan hyvin ja kasvatti itseluottamusta.

Viime kauteen Kontio valmistautui osittain opiskelukaupungissaan Raumalla. Syksy ja talvi päästiin treenaamaan hyvin ja terveenä, niin ikään Raumalla opiskelleen viime kauden joukkuekaverinsa Markus Hallasuon kanssa. Vuoden vaihteessa tapahtunut muutto kotiin Seinäjoelle mahdollisti pääsyn JymyJussien viikkoharjoituksiin. – Sitä kautta päästiin hiomaan omaa roolia tarkemmin kakkospelinjohtaja Timo Ala-Lipastin kanssa. Moni asia osui nappiin.

Tuleva joukkue vastassa

Itä-Länsi viikonlopusta seuraavaa erityistä viikonloppua ei Kontion kovin kauaa tarvinnut odottaa, kun pudotuspelien avauskierros osui tulevaa seuraa vastaan. Vierasvoitto Pihkalasta tarkoitti, että jos toisen osaottelun voitto karkaisi, olisi kotikentällä edessä vielä kolmas osaottelu, joka viime kaudella pelattiin supervuoroparina. Tahko tasoitti sarjan, mutta hurmokseen itsensä ja joukkueensa piiskannut kotiyleisö sai Seinäjoella sitä, mitä se halusi ja eteni puolivälieriin. Kahdeksan kautta JymyJusseja edustanut pelaaja näkee, että oli hienoa saada tuollainen lopetus ajalle Jusseissa. -Kuitenkin niin pitkään itse ollut siellä ja porukasta aika monella osoite tuli vaihtumaan, Kontio muistelee ja luettelee mm. pelinjohtaja Parven sekä pitkäaikaisen pelikaverinsa, Tuomas Raunion.

Unico-Areenan infernaalinen tunnelma jäi pelaajien mieliin ikuisesti. – En ole sellaista tunnelmaa ennen missään kokenut. Joskus superpesisuran alkuvaiheilla Vimpelin vieraspelissä saattoi olla vähän samanlaista mökää, kun jotain sanaharkkaa tuli, alkoi huutokonsertti. Olisiko ollut Viidan Ville osallisena, Kontio vertailee.

Muuntajalle

Vasurin kovalyöntinen vaihtaja ja Pihkalan avara kenttä. Miltä se kuulostaa? Ilmeisen hyvältä.  – No kyllähän sitä on Pihkalassa jonkun verran sitä kelloa naputeltu vieraspeleissä. On se ehdottomasti kiva paikka pelata, kun on tilaa kentällä, ei voi ulkokenttäkään pelata miten sattuu. Kiva vielä, kun pääsee nyt kotikentällä pelaamaan siellä.

Kakkospuolella operoiva Kontio on selkeäsanainen, kun asian kääntää ulkopeliin. – Pitää elää hetkessä ja antaa mennä vaan.

Kesän kotikaupungistaan Kontiolla ei vielä liikaa ole käsitystä, mutta leiriviikonloppujen asemapaikka, Hotelli Sveitsi ja sen ympäristö saa suitsutusta. Omatoiminen harjoituskausi on myös ollut onnistunut. Pelaajien fysiikkaharjoitteluohjelmat tulevat fysiikkavalmentaja Harri Yrttiaholta, lisäksi lajitoistoja on kertynyt paljon. – Seinäjoella on paljon pesäpalloilijoita, joiden kanssa on päässyt treenaamaan. Lisäksi tärkeä juttu on, kun on päässyt kerran viikossa Maila-Jussien Ykköspesis-joukkueen harjoituksiin. Sieltä on saanut hyviä ulkopeliharjoituksia.

Kahden viikon päästä kotidebyyttiään uudistuneessa Pihkalassa odottava Kontio toivoo, että kannattajat löytävät stadionille omiensa taakse. – Ihan ehdottomasti tarvitaan kannattajat taaksemme. On se kuitenkin ihan eri laji ja eri fiilis, kun aistii, että yleisö on oikeasti joukkueensa puolella. Meillä on kova ja mielenkiintoinen ryhmä kasassa.

Harjoituskauden viimeinen ottelu pelataan Pihkalassa lauantaina 4.5. klo 15:00, kun vieraaksi saapuu Manse PP.

Kotiavaus Pihkalassa pelataan torstaina 16.5. klo 18:00, kun vieraaksi saapuu Vimpelin Veto.

Irtoliput

Kausikortit