Näin pesäpallo käynnistyi Tahkossa

Näin pesäpallo käynnistyi Tahkossa

Hyvinkään Tahko liittyi jäseneksi silloiseen SVUL:n Pesäpallojaostoon eli nykyiseen Suomen Pesäpalloliittoon vuonna 1930. Tahkon on siis tänä vuonna tullut olleeksi Pesäpalloliiton jäsenseura jo peräti 90 – vuotta.

Ensimmäisenä vuotenaan 1931 Tahko pelasi Suursarjan alapuolisessa B-sarjassa ja sen Uudenmaan keskilohkossa, jossa joukkue sijoittui toiseksi. Muut lohkoon ilmoittautuneet joukkueet olivat: Järvenpään Palo, Hyvinkään Urheilijat (luopui), KooPee Kerava ja Porvoon Palloseura. Lohkon voittajalle Järvenpäälle Tahko hävisi melko niukasti ottelunsa 4 – 3. Tahkon ensimmäisessä joukkueessa pelasivat lyöntijärjestyksessään seuraavat pelaajat: A. Matiskainen, U. Saartola, E. Piho, O. Finell, A. Bergman, N. Vigrein, T. Vikman, K. Vikman, H. Saarinen. V. Salo ja A. Finell. Valitettavasti tämän tarkempaa tietoa ei tuolloisesta joukkueesta ole eikä joukkueesta valokuvaakaan ole toistaiseksi löytynyt. Arvailla vain sopii olisiko V. Salo ollut Tahkon ja Hyvinkään vahva urheiluvaikuttaja ja myöhemmin Hämeen kadun koulun rehtori Viljo Salo? Noilta ajoilta löytyy tietoa myös 1930 perustetusta TUL:n pesäpallojaostosta ja että tuolloin ”tullin” sarjassa pelasi myös Hyvinkään Ponteva sijoittuen sarjassa kahdeksanneksi. Pontevan lähin naapuriseura oli Napialan Pyrkivä Janakkalasta, jolle Ponteva hävisi sarjaottelunsa 12 – 6.

Ennen kuin seurat ottivat Hyvinkäällä pesäpallon ohjelmaansa, pesäpallo lyötiin Suojeluskunnan alaisuudessa ja pientä menestystäkin saatiin erityisesti Uudenmaan radanvarren alueella. Naispesäpalloilu ja junioritoiminta sekä poikien korttelipesis Hyvinkäällä käynnistyi Risto Haapakosken toimesta 1950-luvun lopulla, joten hyvällä syyllä Risto Haapakoskea voidaan pitää Tahkon nykyisen pesäpallotoiminnan isänä.